Vælg en side

Black Friday er blevet et stort hit herhjemme siden det kom til fra USA. Det er blevet landets mærkedag for gode tilbud og muligheder for attraktiv shopping. Som du nok ved, ligger den her sidst i november. 

Det er ofte, at du kan spare en masse ved at shoppe lige den dag, så det ville være oplagt at få gjort din julehandel for eksempel. Eller du kan også bare forkæle dig selv eller dem du har kær. Uanset hvad, er det sikkert at du vil finde noget for dig. 

Hvad er Black Friday?

Black Friday kommer fra USA og efterfølger fredagen efter Thanksgiving. Det er dog ikke en helligdag eller en nationaldag men derimod en almindelig hverdag. Med den undtagelse at butikker tilbyder varer på en attraktiv discount. Det er så derfor ikke underligt at det er en travl dag for mange. Specielt i fysiske butikker og online webshops. 

Dagen er dog en ny tradition, som først kom hertil i 2013 hvor få butikker prøvede det af. Siden da, har Black Friday som koncept vokset sig til en stor begivenhed, mange ser frem til. Endda er der kommet andre begivenheder som uddyber fænomenet såsom ”Cyber Monday” og ”Singles Day”.  

Hvorfor kalder man det ”Black Friday”?

Black Friday fik sit navn fra Philadelphia hvor udtrykket blev brugt til at beskrive den voldsomme trafik efter Thanksgiving. Udtrykkets betydning udviklede sig derfra og i 1975 fik det en ny betydning. Frem for heftig trafik, markerede det i stedet det tidspunkt hvor detailhandlerne så sorte tal, frem for røde, på bundlinjen. Dette sås for at være begyndelsen på julehandlen, en observation som har varet ved til den dag i dag. 

Black Friday i Danmark

Selvom handledagen kom til landet for syv år siden, var det ikke før 2015 at begivenheden for alvor fik indflydelse. Det kom sig af at flere butikker tog handelsdagen til sig og forbrugende blev interesseret. Man kan se det i tallene, som opgøres hvert år. Det ses at transaktionerne fra danskerne stiger med hvert år hvor 2019 har rekorden med 5.735.860. transaktioner. Hertil har folk været i gang fra midnat til midnat og har særdeles brugt MobilePay. 

Det har også haft indflydelse på de butikker som har gjort brug af Black Friday. Et bredere udvalg af butikker er lig med en mere attraktiv handelsdag. Og med den stigende teknologiske fremdrift, bliver det nemmere, hurtigere og lige så sikkert at handle ind. Også i webshops er der fremdrift, når nu har man mulighed for at undgå trafikken på gaden. Mange netbutikker vil helt sikkert have de samme tilbud og rabatter som dem man ser i de fysiske butikker. Det er positivt for dem, der foretrækker at handle online.