Vælg en side

I Danmark forbinder de fleste Black Friday med en kæmpe shopping-fest med fantastiske tilbud. Der hører dog lidt mere end det til historien. Black Friday er et fænomen, som længe har eksisteret i USA. De senere år har dagen også vundet indpas i Danmark, men hvad er Black Friday egentlig for noget, og hvor skal dagen fejres.

Første dag med sorte eller grønne tal på bundlinjen

Black Friday har i USA markeret starten på julehandelen. Det er fra denne dag, at butikker begynder at få sorte tal på bundlinjen. Mange butikker tjener få penge i løbet af året eller kører med lille underskud, og så skal det hele tjenes ind i julehandlen. Det er i en del år blevet markeret med Black Friday. De senere år har tilbuddene så løbende taget til i både antal og rabatstørrelser.

Selve Black Friday falder altid på dagen efter den amerikanske mærkedag Thanksgiving. I år er det fredag d. 27 november 2020. Derfor kan du allerede begynde at forberede dig på, at du sikkert kan spare mange penge ved at vente lidt endnu, hvis du har planer om lidt større køb.

Danmark har omfavnet den store shopping-dag

I Danmark har vi også taget godt imod Black Friday. Det var elektronik-butikken Elgiganten, som var blandt de første til at indføre traditionen i Danmark. I de første par år var der ikke den store opmærksomhed, men de sidste tre år er der virkelig kommet gang i salget på denne dag. Sidste år var Black Friday da også den største shoppingdag på hele året i Danmark, og efterhånden er der et flertal af webshops med gode black Friday tilbud.

I Danmark har der ikke været den store fokus på fejring af den første dag med sorte tal på bundlinjen. Herhjemme har dagen fra start været synonym med vilde slagtilbud. For butikkerne er det dagen, hvor julehandlen kickstartes med et brag af en omsætning. Mange butikker har også formået at knække koden på at afholde en Black Friday, hvor der skabes enormt salg i forhold til normalt med gode tilbud, men hvor man stadig tjener penge på handlerne.

Derfor er det også blevet en dag, hvor butikkerne og webshops i den grad kæmper en kamp om kunderne. Det er heldigvis en kamp som kommer os alle til gode i form af gode tilbud. Det er blevet en god anledning for mange til at få købt billige julegaver og adventsgaver.

I Danmark har vi altså fejret Black Friday uden at forbinde den så meget til sin oprindelige betydning.