Vælg en side

Drømmer du om en tur til USA for at opleve den amerikanske kultur helt tæt på? Rejs til USA og vær til stede, når én af årets vildeste dage lader dig komme helt tæt på den amerikanske kultur. “Blackfriday” er med tiden blevet et globalt fænomen, der lader kunder købe ting billigere end normalt. Det var dog noget, det oprindeligt startede i USA og som af mange betegnes som typisk amerikansk. Før du tager afsted, skal du dog sikre dig, at du har en ETSA. Læs med videre her, for at finde ud af, hvordan du gør, og hvad det er. 

Trænger du også til en tur ud af landet og væk fra hverdagens begrænsninger og gøremål? Før din afrejse, skal du dog have anskaffet dig en gyldig ETSA. Danske statsborgere, der rejser til USA, skal inden rejsen have sikret sig en ETSA, der gør rejsen ind i USA mulig. ETSA er en lovpligtig forhåndsgodkendelse for blandt andre danske statsborgere eller andre personer med visumfri indrejse. Her får du en guide til hvordan du anskaffer dig en ETSA før turen går til USA. Hvis du eventuelt ønsker yderligere vejledning, kan du se mere på e-visa.dk

På denne måde fungerer en ETSA 

ETSA er en måde hvorpå visumfrie indrejsende kan komme inden for USA’s grænser. Det er en elektronisk rejseautoristion, der gør det muligt at kunne komme ind i USA uden visum, hvis man er statsborger i et “godkendt” land. Det vil altså sige, at ETSA nogenlunde fungerer som en form for forhåndsgodkendelse der sikrer, at den rejsende opfylder de nødvendige krav for indrejse.  

ETSA-systemet er elektronisk. Dette betyder, at din ETSA-godkendelse er udstedt elektronisk og knyttet til dit personlige pasnummer. Derfor er det ikke en nødvendighed at skulle medbringe en udprintet ETSA-godkendelse, når du skal til USA. Flyselskaber og grænsemyndigheder kan nøjes med blot at tjekke din ETSA-status ved at scanne dit pas. Tjekker du ind online kan det også ses ud fra dit pasnummer. 

USA: unsplash

Sådan ansøger du om ETSA 

En ETSA-godkendelse er kun påkrævet for rejsende, der ankommer til USA ved enten skib eller fly. Det er altså kun rejsende, der gennem en havn eller lufthavn kommer inden for USA’s grænser, der skal kunne fremvise en gyldig ETSA. Ankommer man derimod ved en landgrænse, skal der ikke bruges en godkendelse at dit ETSA. Da ETSA er påkrævet uanset alder, skal alle, som ankommer ved havn eller lufthavn have tilknyttet en ETSA-godkendelse til deres pas. Dette gælder naturligvis også for mindreårige.  

Du ansøger om ETSA ved udfyldning af en ansøgningsformular. I formularen skal du angive dine pas- samt personoplysninger, rejsedetaljer og svare på en række forskellige baggrundsspørgsmål. Herudover skal du også betale for ansøgningen. Når den er betalt og sendt videre bliver den behandlet i op til 72 timer. I langt de fleste tilfælde, tager en godkendelse dog under 72 timer. 

Du modtager svar på den samme mail du oplyste i ansøgningsformularen, og det er derfor vigtigt at tjekke om du har skrevet den rigtige mailadresse før ansøgningen indsendes. Ligeledes er det vigtigt at angive det korrekte pasnummer, da en ETSA-godkendelse med et forkert eller ikkeeksisterende pasnummer er ugyldig ved ankomst og indrejse i USA. 

Forskellige typer af ETSA 

Den gyldige periode for en ETSA-godkendelse varer helt op til 90 dage ad gangen og du har derfor muligheden for at kunne tilpasse og planlægge en unik og lang rejse rundt i USA, uden at tage yderlig stilling til din ETSA’s begrænsninger. Medmindre dit pas’ gyldige periode løber ud før da, er en ETSA gyldig i helt op til 2 år. Det med forbehold for, at du maksimum kan befinde dig inden for USA’s grænser i 90 dage ad gangen, og med et rimeligt tidsrum mellem hver besøg.  

Disse 90 dage inkluderer også USA’s nærmeste nabolande, og du kan derfor ikke opholde dig i eksempelvis Canada eller Mexico mens du venter på en ny adgang med ETSA til USA.